Panasonic zet met koudemiddel R32 in op duurzaamheid
Aircologic biedt u een totaalpakket aan airconditioning-, montage- en luchttechnische installatiecomponenten. Desgewenst kunnen wij ook het juiste advies, project- en technische ondersteuning, installatietekeningen en het inbedrijfstellen verzorgen.
panasonic, airco, airconditioning, montage, luchttechnische materialen, advies, ondersteuning
16560
post-template-default,single,single-post,postid-16560,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.0.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Panasonic zet met koudemiddel R32 in op duurzaamheid

Panasonic duurzaam R32

Panasonic zet met koudemiddel R32 in op duurzaamheid

Wereldwijd maken veruit de meeste airconditioningsystemen gebruik van koudemiddel R410A. Als dit middel door lekkage of bij onderhoud ontsnapt uit de installatie draagt het in hoge mate bij aan het broeikaseffect, door zijn hoge ‘Global Warming Potential’ (GWP). Door Europese regelgeving wordt het gebruik van hoog-GWP-koudemiddelen stapsgewijs teruggedrongen. Daardoor zal R410A in de toekomst steeds moeilijker verkrijgbaar zijn, en uiteindelijk van de markt verdwijnen.

Lager GWP
Panasonic heeft jaren geleden al besloten om dit niet af te wachten, maar airconditioningsystemen te ontwikkelen die geschikt zijn voor gebruik van het koudemiddel R32. R32 heeft een veel lager GWP dan R410A (675 tegenover 1.980), waardoor het middel milieuvriendelijker is en ook in de toekomst verkrijgbaar blijft. Dat zijn echter niet de enige redenen voor Panasonic om van R410A ‘over te stappen’.

Lager koudemiddelvolume
R32 biedt nog verschillende andere voordelen. Zo zorgt gebruik van dit koudemiddel voor een 10 procent betere operationele systeemefficiëntie, en kan het er bij bepaalde installaties toe leiden dat er met een kleinere hoeveelheid koudemiddelmiddel kan worden gewerkt. Bij de nieuwe Free Multi-systemen van Panasonic zorgt toepassing van R32 er bijvoorbeeld voor dat er 30 procent minder koudemiddel nodig is, wat uiteraard tot kostenbesparing voor de eindgebruiker leidt. Andere voordelen van R32 zijn dat er betere systeemprestaties mee worden gerealiseerd als de buitentemperatuur zeer laag is, dat het gemakkelijk in gebruik is, en dat het slechts uit één bestandsdeel bestaat. Daardoor kan het koudemiddel eenvoudig worden gerecycled en hergebruikt.

Duurzaamheid centraal
Redenen genoeg dus voor Panasonic om volop in te zetten op de toepassing van R32 en te investeren in de ontwikkeling van nieuwe producten die dit koudemiddel gebruiken. Naast de al genoemde Free Multi-serie is een recent voorbeeld de verbeterde Etherea-lijn, die eerder dit jaar de iF Product Design Award 2017 in de wacht heeft gesleept. Daarnaast maken ook de nieuwe TZ-aircobinnenunits gebruik van R32. Door definitief voor R32 te kiezen, toont Panasonic duurzaamheid centraal te stellen, in een dubbele betekenis: toekomstgericht, en goed voor het milieu.